tisdag 29 maj 2012
Minnen är för evigt
måndag 21 maj 2012
Hemma igen
Med underbar natur, underbara kyrkor, underbara musiker och underbara vänner.
Armenien 17/5-12
Idag har det varit en jätte spännande och rolig dag för oss alla!
Jag (Krenare) och Emina vaknade klockan 8.00, gjorde oss i ordning och gav oss iväg till matsalen för att äta frukost och bli informerad av Narine om dagen.
Vi fick veta att vi skulle ta bussen kl 9.30 till operahuset, för att lyssna på en armenisk professionell symfoni orkester som skulle repa.
När vi kom fram till operahuset fick vi veta att orkestern repade inför en Europa konsert som skulle vara kl 19.00 samma dag. Vi kom in i salen och satte oss bekvämt. Man såg hur alla musiker stämde och övade lite på sina noter innan deras dirigent kom. När dirigenten kom och satte sig på sin plats var alla knäpptysta och lyssnade på honom. Han sa något till orkestern på armeniska och sedan började alla spela ett stycke. Det lät jätte vackert och man blev mycket imponerad när man hörde stycken som man själv kände till.
Efter att ha varit i operahuset i c.a 1 timme, var det äntligen dags att få gå ut på stan kl 11. Många köpte glass och fina saker, medans andra kollade mest runt och var glada! Vi var väldigt ivriga och hade jätte roligt tills kl 13.00 då vi skulle ta bussen tillbaka till hotellet för att äta en god lunch. Idag var det speciellt kyckling med potatis som stod på menyn. Senare var det dags att repetera lite enskilt och ta på sig sina konsertkläder, för att vi skulle åka till Anousch gamla musikskola och spela en liten konsert för dom. Alla vi var nervösa för Anousch skull som skulle spela solo!
Kl 15.30 stod vi nervösa och pirriga på scenen och spelade glatt vår lilla konsert. Vi spelade roman sats 20, pirun polska, Anousch spelade sitt vackra solo, jersild och lillebror söderlund. Vi fick varma applåder och alla var lättade, stolta och glada över att konserten hade gått så bra! Mats fick söta blommor av en liten flicka och vi spelade fannikedans (pizzikato stycket) en gång till för publiken bara för att vi spelade den så vackert! Det kändes underbart att få vara en del av orkestern, för att det var så häftigt att en främmande publik applåderade för oss! Efter konserten gjorde vi ett snabbt ombytte för nu var det dags att åka till konservatoriumet för att bli vald i olika grupper av armeniska kompisar som man skulle hem till på middag, (d.v.s ett antal armenier följde med en grupp svenskar hem till en armeniekompis som de hade valt gemensamt att man skulle till) Först trodde vi att det skulle vara obekvämt och att ingen skulle våga prata ut , men det blev tvärtom. De behandlade oss som om vi hade känt varandra länge. Jag och Emina hamnade i olika grupper så vi har olika storysar att berätta om som vi sammanfattade. Men det var nästan likadana saker som vi gjorde hos kompisarna. Vi lekte lekar, skrattade, dansade, åt traditionella maträtter, snacks, och drack traditionella drycker och pratade mycket speciellt om vad vi gjorde på fritiden och så. De sa att de inte hade tid till att göra något roligt, för att de var väldigt upptagna med sina instrument. I min grupp( Krenare) fick våra armeniska kompisar speciellt smaka på lite svenskt godis! De tyckte att vårt godis smakade jättegott (speciellt marabou och bilar), men jag kan förstå att det tyckte mindre om lakrits! Hahaha ;D Vi hade det så roligt hos våra vänner att vi inte såg att klockan hade blivit mycket. Kl 20.30 åkte vi tillbaka med våra kompisar till konservatoriumet. Vi fick höra allas storys, och alla verkade ha haft det jätte skojigt hos varandra. Sedan var det dags för det sorliga, att ta farväl! Alla armenier och svenskar var jätte ledsna över att behöva åka, men vi var tvungna. Sedan åkte vi tillbaka till hotellet. Dagen hade verkligen varit jätte spännande och rolig. Denna dag blir en dag då vi aldrig lär glömma i våra liv! Men det var inte sista dagen än för oss att umgås med varandra, för nästa dag skulle vi ha spex kväll och disco med våra armeniska kompisar :)
Krenare och Emina !! :D
16/5 - Konsertdag!
söndag 20 maj 2012
Lördag 19/5 -12
Dagen börjar mitt i natten, klockan tolv. Idag ska vi åka hem till Sverige igen. Det är både skönt och väldigt tråkigt, för på ett sätt ska det bli kul att få komma hem och träffa gamla kompisar igen, på ett annat är det jättesorgligt att lämna Armenien och alla vänner man fått här. För min del hade jag gärna stannat i Armenien ett bra tag och fotsatt att leva som vi gjort under de här dagarna.
Som sagt började dagen mitt i natten. Det var inte lönt att gå och lägga sig, för flyget gick kl halv 4, och vi skulle åka till flygplatsen med bussen halv 2. Det blev ett väldigt snyftande när vi skulle säga hej då till allt och alla.
Bussresan till flygplatsen gick förvånansvärt fort. Sen lastade vi ur våra väskor och äntrade flygplatsen där vi fick stå i kö för att få våra boardingcards. Efter det följde en mängd olika kontroller där man skulle visa pass, boardingcards, visum och, konstigt nog, fingeravtryck.
Tillslut lyfte ändå flygplanet som skulle ta oss till flygplatsen i Prag. Flygningen tog ca 3 timmar, och under den tiden fick vi någon skum pasta- och kycklingrätt, dricka, bröd och en kaka.
Väl framme i Prag passerade vi ännu en säkerhetskontroll och allt gick som det skulle. Trötta och utmärglade klev vi på planet som gick till Kastrup. Det var ett lite äldre flygplan än de andra vi rest med, men det gick inte sämre för det.
När vi kom fram till Kastrup hämtade vi vårt bagage och begav oss ut till bussen som stod och väntade på oss. Bussresan hem blev ganska stillsam, då många var alldeles för trötta.
Tillslut kom vi faktiskt hem allesammans, glada och en aning sömniga, men med en fantastisk och oförglömlig resa bakom oss.
Hannelise
onsdag 16 maj 2012
Tisdag
..mer armenisk press
14:05 - 14.05.2012
Bandmedlemmar sade överinspektör Narine Gabrielyan Den försegladedem att komma till det faktum att orkestern är fiol.
Halmstadi musikskola ledare Ulf Fembrone noteras att besöket var ett bra tillfälle för samarbete mellan de båda länderna: ". Vi vill upprätta ett samarbete mellan de båda ländernas unga, jag tror att musiken kommer att förena dem"
Fembrone noterade också att det är mycket konstigt att de var ganska sent i folkmordet.
Stråkensemblen i Armenisk TV
Tack till Mariam Muradyan.
tisdag 15 maj 2012
Khor Virap
Khor Virap är en av de mest populära destinationerna i Armenien p g a ett antal skäl, främst eftersom det är där Grigor Luisavorich satt fängslad i 13 år, vilket i sin tur orsakade omvändelse av kungen och gjorde Armenien till den första officiellt kristna nationen i världen år 30. Man kan besöka den underjordiska kammaren där Grigor satt fängslad.
14.05.2012 17:16
Արտակ Բարսեղյան
«Ռադիոլուր»
Հայաստանում է շվեդական Հալմստադ քաղաքի երիտասարդական լարային համույթը: Մեկշաբաթյա այցի ընթացքում շվեդ երաժիշտները համերգներով հանդես կգան Ծիծեռնակաբերդում, Առնո Բաբաջանյանի անվան համերգասրահում, Արմեն Տիգրանյանի անվան երաժշտական դպրոցում:
Շվեդիայի հարավ-արևմուտքում գտնվող Հալմստադ քաղաքում բնակվում է 58 հազար մարդ: Նրանցից 24- ը նվագում է քաղաքային երիտասարդական լարային համույթում: 14-19 տարեկան այս երաժիշտները արդեն 2 օրից Երեւանում համատեղ ելույթով հանդես կգան ՅՈՒՆԻՍԵՖ- ի մանկական կամերային նվագախմբի հետ՝ գեղարվեստական ղեկավար և գլխավոր դիրիժոր Սերգեյ Սմբատյանի գլխավորությամբ:
Հալմստադի լարային համույթը քաջ հայտնի է ոչ միայն Շվեդիայում, այլ նաև շատ ուրիշ երկրներում: Ակտիվ շրջագայելով՝ երիտասարդ շվեդ երաժիշտները ներկայացնում են բարոկկոյից մինչև ժամանակակից երաժշտությունն ընդգրկող համերգացանկը, որտեղ մեծամասամբ ներառնված են սկանդինավյան երկրների կոմպոզիտորների ստեղծագործությունները:
Բացի դրանից՝ այստեղ նրանք կներկայացնենեն Էդուարդ Միրզոյանի և Կոմիտասի ստեղծագործություններից: Համույթն առաջին անգամ է Հայաստանում և համերգային ծրագրերը համատեղվում են տեսարժան վայրեր այցելությամբ: Երիտասարդները իրենց տպավորությունների մասին գրում են համացանցում բացված հատուկ բլոգում: Այս այցելությանը նրանք պատրաստվում էին շուրջ 3 ամիս:
Նվագախմբին ուղեկցող Հալմստադի երաժշտական դպրոցի տնօրեն Ուլֆ Ֆեմբրոն խոստովանեց, որ շատ հաճելի է իր համար լինել Հայաստանում: Նա շատ տպավորված է հայ և շվեդ երիտասարդ երաժիշտների շփումներից և նախօրեին կայացած համատեղ փորձից։ Չնայած առկա լեզվային տարբերություններին՝ մեկ րոպե անց երտասարդները իրար լավ հասկացան՝ շնորհիվ երաժշտության միաձուլող ուժի, նշեց պարոն Ֆեմբրոն:
Ինչպես նշեց համույթի գլխավոր ադմինիստարտոր Նարինե Գաբրիելյանը, համերգները կլինի անվճար:
Մինչ Հաայստան ժամանելը, շվեդ երիտասարդները իրենց բլոգում զետեղված տեղեկատվության շնորհիվ հեռակա կարգով արդեն իսկ որոշ պատկերացում կազմել էին մեր երկրի մասին: Մինչ շաբաթավերջ նրանք հնարավորություն կունենան անմիջականորեն բացահայտել իրենց համար Հայաստանը։ Նրանք արդեն եղել են Գառնիում, Գեղարդում, զբոսնել են մայրաքաղաքում, Ջրվեժի եկեղեցում մասնակցել են կիրակնօրյա պատարագին:
www.armradio.am
Här följer en Google översättning (lite rolig), så småningom kommer Narine att översätta:
I den svenska staden Halmstad Ungdom String Ensemble: svenska musiker kommer att ge konserter under en veckas besök Tsitsernakaberd, Arno Concert Hall, The Tigranian Music School.
Sveriges sydväst om staden Halmstad i 58 tusen människor, 24 av dem spelar i Youth String Ensemble. 14-19 år i 2 dagar i dessa musiker kommer att uppträda tillsammans på SYOA:s UNICEF: s barn Chamber Orchestra, konstnärlig ledare och chef Ledare Sergey granne.
Halmstadi String Ensemble är välkänt inte bara i Sverige utan även i många andra länder, aktiv resa, en ung svensk musiker är barokkoyits till nutida musik, inklusive hamergatsanke, där majoriteten av de kombinerade skandinaviska länderna är tonsättare.
Dessutom, här knerkayatsnenen Eduard Mirzoyan och Komitas fungerar: band och program konsert för första gången att kombinera sightseeing tur: Ungdomar skriver om sina intryck av Internet har öppnat en blogg på detta besök de skulle ca 3 månader.
Direktör för Musikhögskolan Orchestra medföljande Halmstadi Ulf Fembron erkände att han var mycket trevlig att vara i svenska och mycket imponerad av de unga musikerna i gårdagens erfarenheter och kontakter. Trots de språkliga skillnaderna en minut senare yertasardnere förstod varandra väl, tack vare musik. miadzulogh kraft, sade Mr Fembron.
Enligt gruppen hemmet Administrator Narine Gabrielian kommer konserter att vara gratis.
Före ankomsten Haaystan, svenska ungdomar i sin blogg, tack vare den information som finns i sin frånvaro och har redan haft viss förståelse för vårt land på helgerna kommer de att kunna direkt avslöja sina nyheter de redan har varit Garni, Geghard, gå en promenad i huvudstaden Jrvezh kyrkan i söndagens liturgi.
Tjenare alla läsare!
måndag 14 maj 2012
Unga musiker till Armenien
HALMSTAD. På fredag eftermiddag åker ett 30-tal ungdomar från Halmstads stråkensemble till Armeniens huvudstad Jerevan. Ett utbyte initierat av en av orkestermedlemmarna som kommer från landet.
En engagerad föräldraförening ligger bakom projektet som finansieras bland annat med stöd från EU.
Halmstads stråkensemble är en del av Kulturskolan i Halmstad och består av ungdomar mellan 13-19 år.
Det är en välrenommerad amatörorkester som fått flera utmärkelser under åren. Inför denna resa har man övat in en handfull musikstycken som är typiskt nordiska, och en handfull stycken som är typiskt armeniska.
Den orkester som man ska spela tillsammans med i Armenien har övat in samma stycken, och två gemensamma konserter är inplanerade.
– Många är förvånade att de låter så väldigt bra trots att de inte är så gamla, säger Jonas Gerdle, medföljande förälder.
När föräldraföreningen började räkna på resan förra året kom man fram till en kostnad på runt 400 000 kronor. Sedan dess har ett otal bidrag sökts från stiftelser, fonder och EU. Kravet från ungdomarna var nämligen att alla skulle ha råd att följa med, annars ville de inte åka.
Men trots att man tidigt fick in 25 000 kronor från Swedbank och sedermera 80 000 från Bergerska stiftelsen tillika 37 500 från Folke Bernadotte, och även ett bidrag från Halmstads kommun, saknades ändå en oansenlig summa när resan närmade sig.
– Vi sa att ungdomarna fick betala 3000 kronor i egenavgift för att följa med, men det hade ändå inte räckt, säger Jonas Gerdle.
Plan B var därför att resan istället skulle gå till Tyskland. För en månad sedan kom dock det glädjande beskedet om att EU-bidraget 255 000 kronor var beviljat. Det innebär att resan kunde bli av och att alla ungdomarna kan följa med gratis.
Det innebär också att utbytet fortsätter nästa år då de armeniska ungdomarna ska komma hit.
– Biljettbokningen har varit ett litet problem just för att det är så många instrument, säger Jonas Gerdle. Fioler är normalt för stora för att ha som handbagage så det har varit mycket brevskrivande med flygbolagen.
Men det har nu löst sig och alla får bära med sig sina instrumentlådor ombord, till cellisternas instrument har dock tre extra flygplansstolar fått bokas och basar får man låna.
Till gruppen, som består av ensemblens medlemmar, en handfull föräldrar, dirigenten och kulturskolans rektor, har man för enkelhetens skull valt att hyra ett helt hotell.
Förutom musikutbytet med de armeniska ungdomarna, ska alla svenska ungdomar under veckan få komma hem till en armenisk familj. De ska även besöka minnesmonumentet för massakern där de har planerat en ceremoni med tillhörande konsert. Något som ungdomarna valt själva efter att ha läst på om kulturen, maten, språket och historien.
Av Annika Johansson 11 MAJ 10.57 (UPPDATERAD 11.29)
Nya vänner
Regentlängden
HAYKAZUNI DYNASTY BC
Hayk (2492 / 2107-2026)
Armenak, son (2026-1980)
Aramaiyis, son (1980-1940)
Amasia, son (1940-1908)
Gegham (Gelam), son (1908-1858)
Sisak, son
Arma, son (1858-1827)
Aram, son (1827-1769)
Aray Geghetsik (the Handsome), son (1769-1743)
Kardos (Aray), son (1743-1725)
Anushavan Sosanwer, son (1725-1662)
Paret (1662-1612)
Arbak, son (1612-1568)
Zawan, son (1568-1531)
Parnak, son (1531-1478)
Sur, son (1478-1433)
Honak (or Hawatak), son (1433-1403)
Vashtak, son (1403-1381)
KINGDOM OF MITANNI BC
Kirta 1500 BC–1490
Shuttarna I, son of Kirta 1490 –1470
Barattarna, P/Barat(t)ama 1470 –1450
Parshatatar, (may be identical with Barattarna) 1450 –1440
Shaushtatar (son of Parsha(ta) tar) 1440 –1410
Artatama I 1410 –1400
Shuttarna II 1400 –1385
Artashumara 1385 –1380
Tushratta 1380 –1350
Shuttarna III 1350 son of an usurper Artatama II
Shattiwaza or Mattivaza, son of Tushratta 1350 –1320
Shattuara I 1320 –1300
Wasashatta, son of Shattuara 1300 –1280
Shattuara II, son or nephew of Wasashatta 1280 –1270
HAYASA-AZZI CONFEDERATION
Capital city: Ani-Kamah (Kummaha)
Karanni (about 1400 - 1380)
Hukkana (about 1380 - 60)
Maria (about 1360 - 50)
Annia (about 1350 - 30)
Mutti (about 1330 - 20)
NAIRI CONFEDERATION BC
Haykaka I, son (1381-1363)
Ambak, son (1363-1349)
Arnak, son (1349-1332)
Shawarsh, son (1332-1326)
Norayr, son (1326-1302)
Vstam, son (1302-1289)
Kar, son (1289-1285)
Gorak, son (1285-1267)
Hrant, son (1267-1242)
Yndzak, son (1242-1227)
Glak, son (1227-1197)
Horoy, son (1197-1194)
Zarmayr, son (1194-1180)
Shawarsh II (1180 - 1137)
Perch, son (1137-1102)
Arbun, son (1102-1075)
Perch II (1075-1035)
Bazuk, son (1035-985)
Hoy, son (985-941)
Husak, son (941-910)
Ambak II (910-883)
Kaypak, son (883-838)
Parnawaz (838-805)
Pharnak II (805-765)
Skayordi, son (765-748)
KINGDOM OF ARART
Arame (859 - 845)
Lutipri (845 - 835)
Sarduri I (835 - 825)
Ishpuini (825 - 810)
Menua I (810 - 788)
Inushpua (788 - 786)
Argishti I (786 - 764)
Sarduri II (764 - 735)
Rusa I (735 - 713)
Argishti II (713 - 685)
Rusa II (685 - 645)
Sarduri III (645 - 635)
643/639 b.c.e. vassal Assyria
Sarduri IV (635 - 625)
Rusa III (625 - 600 b.c.e.)
Risa IV and Menua II (600 - 590)
KINGDOM OF ARMENIA
Yervandian (Yervanduni or Orontid) Dynasty
Orontes I Sakavakyats (570-560)
Tigranes Orontid (560-535)
Vahagn (530-515)
Hidarnes I (late 6th c.)
Hidarnes II (early 5th c.)
Hidarnes III (middle of 5th c.)
Ardashir (2nd half of 5th c.)
Orontes II (336-331)
Mithranes(331-323)
Perdiccas (non-dynastic) (323)
Neoptolemus (non-dynastic) (323-321)
Eumenes (non-dynastic) (321)
Mihran (321-317)
Orontes III (317- 300)
Sames (260-243)
Arsames (243-226)
Xerxes (226-212)
Abdisares (212)
Orontes IV (212–200)
Artashesian Dynasty
Artaxias I (189-160)
Artavasdes I (160-115)
Tigranes I (115-95)
Tigranes II the Great (95-55)
Artavasdes II (55-34)
Alexander Helios (non dynastic)
Artaxias II (34-20)
Tigranes III (20-8)
Tigranes IV
Artavasdes III (5-2)
Erato (12-2 BC)
Ariobarzanes (non dynastic)
Artavasdes IV (non dynastic)
Tigranes V (non dynastic)
Ariobarzan of Atropatene 1-2
Artavazd V (son) 2-11
Vonones (former king of Parthia) 12-16 (Roman protectorate)
Roman interregnum 16-18 (Vonones as nominal king)
Artaxias III 18-34 (Roman protectorate)
Arsaces of Armenia (son of Artabanus II of Parthia) 34-35 (Parthian protectorate)
Orodes of Armenia (pretender, son of Artabanus II) 35
Mithridates 35-37 (Roman protectorate)
Orodes (now king) 37-42 (Parthian protectorate)
Mithridates (second time) 42-51 (Parthian protectorate)
Radamisto 51-53 (Roman protectorate)
Tiridates I (son of Vologases I of Parthia) 53 (Roman protectorate)
Radamisto (second time) 53-54 (Roman protectorate)
Arshakuni Dynasty
Tiridates I (second time) 54-56
Tiridates I of Armenia 56-58/59
Roman occupation 58-59
Tigranes VI of Armenia 59-62 (Roman protectorate)
Tiridates I of Armenia 62-72 (Parthian protectorate 62-63; Roman protectorate 63-72)
Sanatruk 75-110 ?
Axidares (son of Pacorus II of Parthia) 110 (Roman protectorate)
Parthamasiris (brother of Axidares) ?-114 (Parthian protectorate)
Roman province 114 - 118
Vologeses I (from the Parthian Arsacid dynasty) 118-? (Roman protectorate)
Aurelios Pocoros ?-140/44
Sohemo c. 140/144-161
Pakoros 161-163
Sohemo (second time) 163-?
Sanatrik 164–180
Valarsaces or Vologeses II 180–191
Khosrov I (son) 191–?
To Persia 238-252
Artavazd VI 252-283 (Parthian protectorate)
Tiridates III of Armenia 283-330 (Roman protectorate)
Khosrov II the Small 330-339
Tigranes VII (son) 339-c.350
Arshak II (son) c. 350-368
Persian occupation 368-370
Cylax (Zig), governor 368-369
Artaban (Karen), governor 368-369
Vahan Mamikonian, governor 369-370
Merujan Ardzruni, governor 369-370
Pap (son of Archak II) 370-374
Varazdat (grand-son of Tigranes VII) 374-378
Queen Zarmandukht (widow of Pap) 378-379
Provisional government of Enmanuel Mamikonian (sparapit) 378-379
To Persia 379
Joint government of the Persian marzban (governor), Queen Zarmandukht, and Enmanuel Mamikonian 379-c. 380
Joint government of Zarmandukht and Enmanuel Mamikonian c. 380-384
Arshak III (son of Zarmandukht) 384-389 (married to Vardandukht, daughter of Enmmanuel Mamikonian)
Valarchak (associated) 384-386 (married to a daughter of Sahak Bagratuni)
Khosrov III (from arsacid family) 387-392
Zik (regent) 387-390
Vram Shepuh 392-414 (brother of Khosrov III) 392-414
Khosrov III (second time) 414-415
Shahpur (heir of Perse) 415-421
Provisional government of Narses Djidjrakatsi 421
Local independent governments 421-423
Artaxes IV (son of Vram Shepuh) 423-428
Marzpanate
Veh Mihr Shahpur 428-442
Vasak, king of Siunik 442-451
Adhur Hordmidz (Adrormizd) 451-465
Adhur Guschnasp (Ardervechnasp) 465-481
Sahak Bagratuni 481-482
Military occupation by General Mihran 482
Vahan Mamikonian (provisional) 482-483
Zarmihr Karen (military occupation) 483
Shahpur of Rayy 483-484
Vahan Mamikonian (second time) 484-505/510 (provisional government 484-485)
Vard Mamikonian (brother) 505/510-509/514
Gushnasp Vahram ? 509/514-518
Mjej Gnuni 518-548
Tan Shapur 548-552
Guchnasp Vahram 552-554
Tan Shapur 554-558/60
Varazdat 558/560-564
Sunen 564-572
Vardan Mamikonian
Mihran Mihrevandak
Vardan Mamikonian 572-573
Vardan Mamikonian 573-577
Tham Khusru 577-580
Varaz Vzur 580-581
Aspahbad Pahlav 581-582/588
Frahat 582/588-588/589
Hratzin 588/589-590
To Byzantium 590
Mushegh Mamikonian 590-591 (governor)
Hamarakar 591 (governor)
unknown 591-603 (governors)
Smbat Bagratuni 603-611
Shahrayanpet (in the East) 611-613
Shahen Vahmanzadhaghan (in the West) 611-613
Parsayenpet 613-616
Namdar Guchnasp 616-619
Sharaplakan (Sarablagas) 619-624
Rozbihan 624-627
Byzantine province 627-628
Varaztirots Bagratuni 628-634
unknown 634-?
Mjej Gnuni 627-635
Vahan 636
Davith Saharuni 636-638
Several "nakharar" 638-643
Theodoros Rechtuni 643-645
Varaztirots Bagratuni 645-646
Princes of Armenia
Thedoros Rechtuni 646-653
Smbat I Bagratuni 646-653 (togheter Theodoros, in 753 alone)
Theodoros Rechtuni (second time) 653-654
Mushegh Mamikonian 654
Maurianos 654
Theodoros Rechtuni (third time) 654-655
Maurianos (second time) 655
Theodoros Rechtouni (fourth time) 655
Hamazasp Mamikonian 655-661
Grigor Mamikonian 661-685
Ashot Bagratuni 685-690
Nerseh Kamsarakan 690-693
Smbat II Bagratuni (son of Varaztirots Bagratuni) 693-695 (Muslim protectorate)
Abd Allh Ibn Hatim al-Bahili 695-696
Smbat II Bagratuni (second time) 696-705 (independent)
To Omeyya Caliphate 705
Ashot III Bagratuni the blind 732-745
Grigor Mamikonian 745-746
Ashot III Bagratuni the blind (second time) 746-750
Grigor Mamakonian (second time) 750-751
Mushegh Mamikonian (brother of Grigor) 751-?
Arab occupation 751-754
Sahak Bagratuni, lord of Taron 754-771
Smbat Bagratuni 771-772
vacant 772-781
Tatjat Antzevari 781-785
vacant 785-806
Bagratuni Kings
Ashot I the Great, 885-890
Smbat I the Martyr, 890-914
Ashot II the Iron, 914-928
Abas I of Armenia, 928-952
Ashot III the Merciful, 952-977
Smbat II the Conqueror, 977-989
Gagik I, 989-1020
Hovhannes I of Ani - Hovhannes [John]-Smbat III (XI) (son), 1020-1040
Ashot IV the Valiant, 1021-1039
Gagik II , 1042-1045 , dies c. 1079
KINGDOM OF SOPHENE
Kings of Sophene
Xerxes c. 220-212/211 BC
Zariachis 211-? (independent 180 BC)
Mithrobuzanes c. 170 BC
Unknown successors second century BC
Artanes ?-90 BC
To Armenia 90 BC
Sohemo c. 56-63
Annexed to Rome c. 63
KINGDOM OF CILICIA
Roupenids (1080-1198)
Ruben (or Rupen) I, Lord of the Mountains (1080-1095)
Constantine I (1095 - 1102)
Thoros I (1102 - 1129)
Constantine II (1129)
Prince Leo I (1129 - 1140)
Thoros II (1140 - 1169)
Ruben (or Rupen) II (1169 - 1170)
Mleh (1170-1175)
Ruben (or Rupen) III (1175-1187)
Leo I (formerly Prince Leo II) (1187 - 1198)
Isabella (or Zabel) (1219-1252)
Philip (1223-1225)
Hethumids (1226-1342)
Hethum (or Hetoum) I (1226-1270) (Husband of Isabella)
Keran, Queen of Armenia (1270-1285)
Leo II (1270-1289)
Hethum (or Hetoum) II (1289-1293)
Thoros III (1293-1298)
Hethum II (1294-1297)
Sempad (or Sambat) (1297-1299)
Constantine III (1299)
Hethum II (1299-1307)
Leo III (1301-1307) (joint ruler)
Oshin (1307-1320)
Oshin of Korikos, Regent of Armenia (1320-1329)
Leo IV (1320-1341)
Lusignans (1342-1464)
Constantine IV (1342-1344)
Constantine V (1344-1362)
Constantine VI (1362-1373)
Peter I, King of Cyprus, Jerusalem and Armenia (1361-1369)
Leo V (1374-1393)
Ashot of Armenia,
James I, King of Cyprus and Armenia (1396-1398),
Janus, King of Cyprus, Jerusalem and Armenia (1398-1432)
John II, King of Cyprus, Jerusalem and Armenia (1432-1458)
Charlotte, Queen of Cyprus, Jerusalem and Armenia (1458-1464)
söndag 13 maj 2012
Söndag-vilodag
Efter det åkte vi vidare, tillsammans med armenierna, till en kyrka och fick en uppfattning om hur en armenisk gudstjänst går till. Vissa ville testa på att få en välsignelse av prästen men för att få det var man dels tvungen, att som kvinna, täcka huvudet med en sjal, och så skulle man inte ha ätit något på hela dagen.
lördag 12 maj 2012
Dag 1 - Det första mötet
torsdag 10 maj 2012
Stråkensemble mot armeniskt äventyr
Kulturskolans musiker åker österut på kulturresa av Axel Johnsson
Kulturskolans stråkensemble packar sina väskor. På fredag stuvar de ner sina instrument och reser till Armenien för en hel vecka av spännande kulturutbyte.
– Att ta del av deras kultur ska bli väldigt intressant, säger violinisten Maria Shehadeh.
Schemat är späckat under det östliga äventyret.
I huvudstaden Jerevan, bas under resan, ska orkestern genomföra ett flertal egna konserter.
Senare under veckan väntar den stora höjdpunkten.
En gemensam konsert med den armeniska statens egna orkester.
– Det ska bli jättespännande! Vi är bra, men de spelar på en ännu högre nivå, säger Maria Shehadeh.
Har ni sett dem spela?
– Vi har tittat lite på dem på YouTube. De är fantastiskt skickliga.
Skickade stycken
För att båda orkestrarna ska kunna förbereda sig för konserten har musikerna haft kontinuerlig korrespondens.
En del har varit att utbyta musikstycken.
De senaste veckorna har Halmstadorkester övat flitigt på noter skickade från Jerevan.
Dirigenten Mats Reuter, även han östresenär, fascineras av den armeniska musiken.
– Styckena är svårspelade och annorlunda från det tonspråk vi normalt använder. Men väldigt vackert, säger han.
Håller mailkontakt
Resan handlar dock inte bara om musik.
Minst lika viktigt är att ta del av den armeniska kulturen och lära känna den statliga orkesterns medlemmar.
– Att få träffa musikerna är en av de saker jag ser fram emot mest, säger Elise Jacobsson.
Har ni haft kontakt med någon i orkestern inför resan?
– En i vår ensemble har haft mailkontakt med en av de armeniska tjejerna. Och hon är verkligen på hugget. De tycker nog att det här utbytet är lika häftigt som vi gör, säger hon.
På sikt är tanken att Halmstadorkestern ska återgälda den armeniska gästfriheten.
Målet är, när tillfälle ges, bjuda in den östereuropeiska orkestern till Halmstad.
– Kanske redan nästa år. Vi håller tummarna, säger Mats Reuter.
Lokal tidningen Publicerad: 08. maj 2012 08:00
Tigran Sargsyan
Mer Hajrenik "vårt hemland"
Nationalistisk genusperspektiv
onsdag 9 maj 2012
Anahit Hayrapetyan
Anahits hemsida: Anahit Hayrapetyan