söndag 13 maj 2012

Söndag-vilodag

Trots att det är söndag idag så har vi inte fått mycket vila. Idag var det mycket som skulle hinnas med, därför började vi tidigt med frukost vid halv åtta. Klockan nio befann vi oss, hela vår orkester och Syoa orkestern på musikkonservatoriet i Yerevan för att tillsammans öva på våra gemensamma stycken.


De var öppna och välkomnande vilket gjorde det till en härlig upplevelse. Vi fick sitta varannan svensk och varannan armenier. Vi pratade i allmänhet snäppet bättre engelska men deras öppenhet och frimodighet gjorde att kommunikationen inte blev något problem.


Efter det åkte vi vidare, tillsammans med armenierna, till en kyrka och fick en uppfattning om hur en armenisk gudstjänst går till. Vissa ville testa på att få en välsignelse av prästen men för att få det var man dels tvungen, att som kvinna, täcka huvudet med en sjal, och så skulle man inte ha ätit något på hela dagen.



Gudstjänsterna är väldigt långa men det verkar som att man kan gå och komma lite som man vill. Visste ni till exempel att när armenierna lämnar kyrkbyggnaden så går de baklänges ut, detta som en symbol att de inte vänder kyrkan ryggen. 


Efter detta fick vi äran att med bussen slingra oss upp i bergen. Inte nog med att bussturen dit bjöd på en fantastisk utsikt, utan väl framme kom vi fram till ett fantastiskt munkkloster och kyrka vid namn Geghard





Denna kyrka hade delvis blivit uthuggen i själva bergen den låg omgiven av. Vi läste oss också till att det hade varit hem åt en musikskola. Akustiken i ett utav rummen, som nästan alla var bygga med kupol byggt ovanpå, var nämligen perfekt för Sharakan; armenisk religiös sång. En kvinna hade på sjuhundratalet undervisat på klostret. Eftersom att kvinnor inte fick vistas bland munkar på den tiden så hade hon fått sitta bakom ett skynke medan hon undervisade för hon var så begåvad. På klostret fick vi även provsmaka rent och klart källvatten. 



Vi fick spelat lite grann framför ett tempel, Garni, innan det började regna och vi fick packa ihop.


Vi tittade då istället på utsikten och några utav oss diskuterade huruvida pelarna på templet var doriska eller joniska. Vi kom fram till att de var joniska.

Text Josefin foto Josefin och Ole

3 kommentarer:

  1. Kul att läsa vad ni gör för något. Hoppas på många fina foton. De gröna tröjorna är så fina. Synd att du inte tog en sådan Sara :-)

    Ole- En liten inställning behövs så att alla kan kommentera här utan google el blogg.

    SvaraRadera
  2. Tack AnnMari, nu kan alla kommentera
    mvh Ole

    SvaraRadera
  3. Ja titta vad bra det går nu :-)

    SvaraRadera