måndag 21 maj 2012

16/5 - Konsertdag!

På benen igen! Få nu inte för er att det var en elak armenisk influensa som angripit mig, den råkade jag faktiskt ta med hemifrån, tyvärr... Inte så kul, men det är nästan bra nu.
   Dagen började med frukost, och sedan fick alla en halvtimme egen övningstid, innan vi samlades i matsalen för ett gemensamt rep. Det kändes riktigt bra att vara tillbaka bredvid min "pultis" Hannelise och spela igen.
   Innan lunch passade några på och gick till en butik i närheten av hotellet för att handla godis. Jag tror vi åt vid halv två, kött- och grönsakssoppa och kåldolmar, och sedan packades konsertkläder, noter, instrument och notställ in i bussen. När alla var på plats i värmen åkte vi in till konserthuset, namngett efter Arno Babanianyan, för genrepet inför den stora konserten samma kväll. Det var mitt första riktiga möte med den armeniska orkestern, fast det kändes inte så nervöst, det var bara att spela och ha kul.

Konserten inleddes med danskt, Jørgen Jersild, som följdes av Vivaldi's "Våren", där Magdalena var solist, och sedan finnen Rautavaara's svit "Spelmännen". Vår del avslutades med tre satser ur den svenska "Drottningholmsmusiken" av Roman. Efter pausen spelade vi tillsammans med YSOA under den armeniska dirigenten, som var ganska mycket annorlunda jämfört med Mats, men hon var duktig och jag tyckte bra om henne. Först spelade vi "Shushanik" av E. Mirzoyan. Därefter stod två stycken av Komitas på programmet, och sen bytte vi dirigent till Mats igen, och då spelade vi Benda och slutligen första satsen ur Holbergssviten av Grieg. Jag tyckte mycket om de armeniska styckena. De kändes väldigt romantiska. Det var nästan fullsatt i den stora salongen och publiken applåderade mycket. Stämningen var väldigt varm, och det var jätteroligt. Som extranummer spelade vi Folklig Vals, en väldigt svensk vals, och så fick vi blommor, allihop fick röda rosor, och de armeniska "ungdomarna" fick varsin Stråkensemblen-skiva.

Det som var bland det roligaste var när vi gick ut från våra loger efter konserten; publiken stod och applåderade och hurrade för varje person, det kändes nästan som att vara en filmkändis eller något liknande!

Efteråt var det tänkt att vi skulle äta på en pizzeria tvärs över gatan från konserthuset, men det visade sig att den inte var så bra, så vi åkte tillbaka till hotellet istället för att äta grillad kyckling. På väg till bussen stannade vi till på Republiktorget för att titta på fontänshowen. Precis när vi kom dit spelades ett stycke ur Svansjön. Det var väldigt vackert. Sedan spelades första satsen ur Vivaldi's "Sommaren", och jag hade gärna velat veta vem solisten var, fast det fick vi inte reda på. Vi var alla trötta när vi kom tillbaka, men det hindrade inte oss från att ha kul vid matbordet, och sen gick vi bort till poolen och hade lite party också. De flesta dök upp efter ett tag, och kvällen slutade med att nästan alla hoppade i... med kläder på!

Det var verkligen en riktig toppendag, vi hade så mycket skoj, och vi var nog alla uppfyllda av den sortens eufori man får när det går riktigt bra för en.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar