måndag 14 maj 2012

Unga musiker till Armenien


foto Jonas Gerdle

HALMSTAD. På fredag eftermiddag åker ett 30-tal ungdomar från Halmstads stråkensemble till Armeniens huvudstad Jerevan. Ett utbyte initierat av en av orkestermedlemmarna som kommer från landet.
En engagerad föräldraförening ligger bakom projektet som finansieras bland annat med stöd från EU.

Halmstads stråkensemble är en del av Kulturskolan i Halmstad och består av ungdomar mellan 13-19 år.
Det är en välrenommerad amatörorkester som fått flera utmärkelser under åren. Inför denna resa har man övat in en handfull musikstycken som är typiskt nordiska, och en handfull stycken som är typiskt armeniska.

Den orkester som man ska spela tillsammans med i Armenien har övat in samma stycken, och två gemensamma konserter är inplanerade.
– Många är förvånade att de låter så väldigt bra trots att de inte är så gamla, säger Jonas Gerdle, medföljande förälder.
När föräldraföreningen började räkna på resan förra året kom man fram till en kostnad på runt 400 000 kronor. Sedan dess har ett otal bidrag sökts från stiftelser, fonder och EU. Kravet från ungdomarna var nämligen att alla skulle ha råd att följa med, annars ville de inte åka.
Men trots att man tidigt fick in 25 000 kronor från Swedbank och sedermera 80 000 från Bergerska stiftelsen tillika 37 500 från Folke Bernadotte, och även ett bidrag från Halmstads kommun, saknades ändå en oansenlig summa när resan närmade sig.

– Vi sa att ungdomarna fick betala 3000 kronor i egenavgift för att följa med, men det hade ändå inte räckt, säger Jonas Gerdle.

Plan B var därför att resan istället skulle gå till Tyskland. För en månad sedan kom dock det glädjande beskedet om att EU-bidraget 255 000 kronor var beviljat. Det innebär att resan kunde bli av och att alla ungdomarna kan följa med gratis.
Det innebär också att utbytet fortsätter nästa år då de armeniska ungdomarna ska komma hit.
– Biljettbokningen har varit ett litet problem just för att det är så många instrument, säger Jonas Gerdle. Fioler är normalt för stora för att ha som handbagage så det har varit mycket brevskrivande med flygbolagen.

Men det har nu löst sig och alla får bära med sig sina instrumentlådor ombord, till cellisternas instrument har dock tre extra flygplansstolar fått bokas och basar får man låna.

Till gruppen, som består av ensemblens medlemmar, en handfull föräldrar, dirigenten och kulturskolans rektor, har man för enkelhetens skull valt att hyra ett helt hotell.
Förutom musikutbytet med de armeniska ungdomarna, ska alla svenska ungdomar under veckan få komma hem till en armenisk familj. De ska även besöka minnesmonumentet för massakern där de har planerat en ceremoni med tillhörande konsert. Något som ungdomarna valt själva efter att ha läst på om kulturen, maten, språket och historien.
Av Annika Johansson 11 MAJ 10.57 (UPPDATERAD 11.29)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar