lördag 12 maj 2012

Dag 1 - Det första mötet


Äntligen är vi i Armenien! 


Idag har vi varit på ett museum, tillägnat Parajanov. Parajanov var en mångsidig konstnär, mest känd som filmregissör. Däribland spelade han även både violin och piano, och höll på med flera typer av konstarter. Vi uppfattade hans konst som väldigt detaljrik, och vi var väldigt förundrade över hur man kan få in så mycket detaljer och fantasi i ett och samma verk, och att även alla färger kan smälta ihop så vackert. 


Vad som dessutom kändes oerhört inspirerande är att han använde sig av konsten för att provocera/kritisera samhället, vilket medförde 15 år i fängelse. Detta hindrade inte honom från att arbeta med sin konst, till exempel när han skulle utforma aluminuimkapsyler till mynt med hjälp av sina naglar. 

"Parajanovörhängen"

Efter besöket på museet besökte vi en stor marknad, som innehöll allt ifrån instrument till virkade tofflor. Många kände sig blygsamma när det gällde prutningen, man skulle tydligen pruta med det kändes taskigt eftersom att priserna för oss kändes oerhört låga. 20 svenska kronor var ca 1000 dram, ett armband kunde kosta näst intill 500 dram, vilket motsvarar 10 kr. Vi var däremot förvarnade att försäljarna skulle höja priserna, eftersom att vi är turister. Väskor var ett populärt inköp, smycken likaså. 



Mycket med tanke på att det känns häftigare att köpa något originellt, istället för hemma i Sverige. Vi märkte starkt att människorna här reagerade på oss, de verkade till exempel vara förvånade över att vi pratade så bra engelska. En timme på marknaden räckte gott och väl, försäljarna på marknaden kunde vara ganska påträngande, vilket var ovant för oss, det tog mycket energi. Vi upptäckte mycket av Armeniens kultur här, med hjälp av musiken och många prylar dem sålde, som kändes typiska för kulturen. Efter marknaden vandrade vi vidare genom stan....

Anna-Stina putsar näsan på den kända kompositören Arno Babajanyan, som vi ska spela musik av med den armeniska orkestern. 

Arno i bakgrunden

Denna dag har varit en mjuk start på den kommande ihärdiga vecka, vi har fått sova ut efter en lång nattresa. Vi avslutade dagen med ett lite förberedande kvällsrep, eftersom vi imorgon ska vi spela med den armeniska orkestern. 

Vi tror inte att så många i orkestern känner sig obekväma i tanken att samarbeta med en mer erfaren orkester, utan mer förväntansfulla och nyfikna. Jag (Pella) tycker att det är mycket häftigt att man kan kombinera två så roliga saker som att vara på semester och upptäcka en kultur, samtidigt som man har med sig musiken hemifrån. 

/Petronella & Magdalena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar