onsdag 2 maj 2012

Leo I kung av Armenien


I dag, den 2 maj, för 793 år sedan dog Leo den Store (Levon I), kungen som samlade Armenien i kungadömet Kilikia, genom att slå samman det sydöstliga Anatolian med det västliga Armenien trots motstånd från den bysantinska kejsaren. Genom goda relationer med Fredrik Barossa och Henrik VI blev han krönt av påve Celestine III.


Leos underskrift

"Han var en välvillig, okonstlad människa utan ett agg mot någon, som tog sin tillflykt till Gud och ledde hans furstendöme därefter. Han var en klok och en skicklig ryttare, modig i strid med hänsyn till mänskliga och gudomliga kärlek, energisk och glad." Sempad, 1300-tals kilikisk adelsman.

Drottning Isabella vänder tillbaka, Vardges Surenynats 1909

Leo och hans andra fru Sibylle av Cypern fick en dotter, Isabella. Vid Leos död blev Isabella, då 3 år gammal, drottning över det Kilikiska Armenien under översyn av Adam av Baghras. Adam blev snart mördat och Konstantin av Baberon blev, som enda möjliga, vald till Isabellas beskyddare. Konstantin önskade en allians med Prins Bohemond av Antiochia, en forntida stad i norra Syrien, och arrangerade ett bröllop mellan Bohemonds son Philip och Isabella, men prins Philip (han blev endast prins) gjorde bort sig genom att strunta i de armeniska traditionerna han hade lovat att respektera, och genom att försöka flytta tron och krona till Antiochia. Philip blev dömd till fängelse, där han dog, antagligen förgiftad. Den olyckliga Isabella blev därefter tvungen att ingå äktenskap med Babarons son Hethum. Hon vägrade i många år att bo med honom, men så småningom fick de sju barn.

Drottning Isabella och kung Hethum 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar